2013. augusztus 31., szombat

Lopott idő

Vége a nyárnak, vége a szabadságnak. Legalábbis a legtöbb ember számára. Mert nekem például nincs vége. A turisták a kiabálásukkal, szemetelésükkel együtt szépen elmentek haza és vitték a motorcsónakjaikat, jetskijüket. Újra csend van a Dunán.
Amikor pénteken délután mentem haza a vonattal, alig akartam hinni a szememnek. Az elmúlt napokban leesett esőtől egy métert jött fel a Duna, így a nyáron megszokott, leapadt folyónak és az óriási partoknak nyoma sincs. Újra víz alatt vannak a bokrok és a kavicsszigetből is alig látszik ki valamennyi.
A képen látható bokrok tövében keresgettük egy hónapja a gyerekekkel a kincset, most itt méteres víz van. Méteres víz, ami egyébként szép tiszta és nem is olyan hideg. 19 fokos. Fürdeni azért nem nagyon támadt kedvünk, inkább élveztük, hogy csak a miénk a Duna. Az evezésünk és bámészkodásunk másfél órája alatt egyetlen hajó sem úszott se fel, se le és senkivel nem találkoztunk. Ez ám az igazi...
Hazafelé megnéztük a pilismaróti oldalt, mert több szobi evezőstől hallottam, hogy ott kicsi a sodrás és ha felfelé indulnak a Dunán, akkor ezt az oldalt szokták választani. Igazuk volt, mert az árvizecske ellenére sem nagyon folyt itt a Duna és szép tempóban lehetett felfelé húzni. Legközelebb ezen az oldalon megyünk fel Esztergomba...
(A képeket a Kryx által készített videóból vágtam ki, ezért van csík alul-felül és ezért mozdultak be itt-ott. A lényeg látszik.)
A Duna egyébként virágzik éppen, így aki nem szereti a bogarakat, most ne jöjjön. Tömegével úsznak a bogártetemek és a víz feletti két méterben elég sűrű berepülések észlelhetőek. Napszemüveg és csukott száj ajánlott. Az evezés tracklogja itt:
Hazafelé természetesen nem találtuk a szobi zátonyt, azt most egy jó méteres víz fedi. Pedig átúsztunk felette, ahogy a videóból és a rögzített útvonalból látszik.
Az evezés 5 kilométerre sikeredett, de nem a teljesítmény volt most a lényeg. A lényeg az volt, hogy ha már a Duna mellett lakunk, simán ki tudunk használni minden lopott órát. Így például a péntek délutánokat is, amikor az ember kicsit hamarabb hazaér. És az ilyen lopott óráktól lesz az élet teljes és szép...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése